zondag 26 februari 2012

Familienaam Vlieland



Heeft u het zich ook al vaker afgevraagd: Waar komt onze familienaam toch vandaan. Voor de naamsverklaring bestaan er een aantal mogelijkheden. De Generaale Index op de Registers der Resolutiën van de Heeren Staaten van Holland en Westvriesland maken melding van het octroy aan de Burgemeester van het Oosteinde van Vlieland tot het voeren van een eige Zeegel, zynde een swarte Lootsboot, zeilende in Zee dd. 13 september 1595. Over die naam hoeft u zich dus NIET het hoofd te breken. Blijven over de mogelijkheden van de naamsverklaring.  Over één ervan mag u vandaag eens heel diep nadenken: We kunnen zijn vernoemd naar het aloude eiland Vlieland. Was de familie daarvandaan afkomstig? Het zou heel goed kunnen. Rond het jaar 1600 komt u, vooral in de kustplaatsen personen tegen met als extra aanduiding achter doopnaam en patroniem, VLIELAND. In Scheveningen "Vlielander"  zo ook in Katwijk aan Zee met als toevoeging "Vlielander vanouds Den Hoorn" later afgekort tot Vlieland. Waren ze vandaar afkomstig? Oost-Vlieland? West-Vlieland?
West-Vlieland op het West-Eynde. Het dorp dat na 1736 niet meer heeft bestaan. Tot die tijd woonden er veel loodsen en kapiteins van de walvisvaart op Groenland. Het dorp had een kerk die reeds in de Middeleeuwen gebouwd was. Ook stonden er een molen, een spinhuis en een armenhuis. Het dorp had een eigen vissersvloot en brouwde zijn eigen bier. De toren van het raadhuis was een baken voor de schepen. Johan van Oldenbarnevelt gaf in 1590 het dorp een eigen wapen, waarop een dorre boom stond afgebeeld. In 1600 woonden er meer dan 1000 mensen in West-Vlieland.  Misschien dat één van die inwoners de stam-vader was van het geslacht VLIELAND, een mooie gedachte met als familie-wapen een dorre boom, stamboom van een bloeiend nageslacht!


Description: COMITATVS HOLLANDIÆ novissima descriptio Designatore Balthazaro Florentio a Berckenrode. Anno Domini 1629. Handgekleurde kopergravure, uitgegeven te Amsterdam door Henricus Hondius in 1639 in Noeveau Theatre Du Monde ou Nouvel Atlas (...).AFM.: hoogte 39,5 cm.; breedte 50,8 cm.REF.: Blonk-van der Wijst "Hollandia Comitatus", kaart 43, eerste staatNumber: 1420019 (3508) Dealer: Dat Narrenschip The Netherlands